Odśnieżanie dachów i chodników a bhp |
Warunkiem dopuszczenia do pracy na wysokości, przy odśnieżaniu dachów, jest posiadanie przez pracownika: - aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do takiej pracy (art. 229 § 4 Kodeksu pracy, dalej: kp), - wymaganych kwalifikacji lub potrzebnych umiejętności i znajomości przepisów oraz zasad bhp (art. 2373 § 1 kp), - przeszkolenia w zakresie bhp przed dopuszczeniem go do pracy (art. 2373 § 2 kp). Warto wiedzieć Do zakresu obowiązków osób zatrudnianych przy odśnieżaniu chodników należy w szczególności: - usuwanie śniegu, lodu i błota pośniegowego oraz uszorstnianie nawierzchni (posypywanie nawierzchni piaskiem), - sprzątanie polegające na zebraniu z całej powierzchni utrzymywanych zimą ciągów komunikacyjnych odpadów powstałych z materiałów uszorstniających używanych do zwalczania śliskości. Każdy pracownik zatrudniony przy odśnieżaniu dachów lub chodników musi przed rozpoczęciem pracy odbyć instruktaż stanowiskowy bhp. Szatnie Praca przy odśnieżaniu charakteryzuje się znacznym wysiłkiem fizycznym. Organizm pracownika narażony jest na przegrzanie. Natomiast podczas przerwy na odpoczynek następuje jego gwałtowne wychłodzenie. W rezultacie pracownik może często przeziębiać się - chorować. Dlatego pracownikom zatrudnionym przy odśnieżaniu należy zapewnić możliwość korzystania z szatni, w której powinny znajdować się pomieszczenia wyposażone w urządzenia do suszenia odzieży oraz czyszczenia obuwia (§ 10 ust. 1 załącznika nr 3 Wymagania dla pomieszczeń i urządzeń higienicznosanitarnych do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy - Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 z późn. zm.). Pomieszczenia do ogrzewania się pracowników Ważne jest także zapewnienie takim pracownikom, w pobliżu miejsc ich pracy, pomieszczenia umożliwiającego im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się i zmianę odzieży. Pomieszczenie takie powinno być również zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków. Z kolei temperatura w nim powinna wynosić co najmniej 16°C (289 K), a na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co najmniej 0,1 m2 powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2. Jednak gdy nie jest możliwe zapewnienie wspomnianego pomieszczenia pracownikom odśnieżającym dachy lub chodniki, trzeba im zapewnić, w pobliżu miejsc ich pracy, odpowiednio urządzone źródła ciepła, przy zachowaniu wymagań ochrony przeciwpożarowej. za BHP E-LETTER Nr 895, 27 grudnia 2011 r. |
Biuro Szkoleń i Doradztwa
Paweł Kania
ul. Nowowiejska 2B
32-410 Dobczyce
tel. (012) 27 13 792
kom. 0 606 679 428
kontakt@kaniapawel.pl
bhp@kaniapawel.pl